Çürük veya travma gibi nedenlerle dişin iç kısmında bulunan sinirinin(pulpa) iyileşemeyecek düzeyde zarar gördüğü ya da öldüğü durumlarda uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Dişin içindeki sinirlerin alınması, diş köklerinin içindeki kanalların şekillendirilip mikroorganizmalardan arındırılması ve daha sonrasında genişletilmiş kanalların doldurulması işlemidir. Daha sonra dişin üst kısmına,madde kaybına göre hekiminizin uygun gördüğü dolgu, porselen kuron,inley gibi restorasyonlar yapılır ve dişin estetik ve fonksiyonel olarak devamlılığı sağlanır.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?
Dişinizin durumunun diş hekiminiz tarafından tespit edilip kanal tedavisinin önerilmesinin ardından tedaviye başlanır ve tedavi iki - üç seans sürer.
İlk başta tedavi yapılacak bölge lokal anestezi ile uyuşturularak ağrı duymamanız sağlanır, ardından çürük var ise temizlenerek dişin sinirlerinin olduğu bölgeye ulaşmak için dişe kavite açılır. Dişin sinirlerinin temizlenmesinin ardından, doldurulabilmesi için kök kanalı şekillendirilir ve gerekirse içine bakterilere karşı dezenfektanlar yerleştirilebilir ve ardından diş kavitesine geçici dolgu yerleştirilir. Bu işlem birkaç seans sürebilir, işlemler esnasında ağrı duyulması söz konusu değildir. Bazı durumlarda kanal tedavisi tek seansta yapılırken, abseli, iltihaplı dişlerde bu durum pansumanlar yapılarak geçirilmeye çalışıldığından tedavi uzamaktadır. Diş iyileştikten sonra kanal dolgusu bitirilmektedir. Bu sürenin ne kadar uzun olacağı dişin durumuna bağlıdır.
Kanal tedavisi yapılmazsa ne olur?
Derin çürük ve çatlak dolayısıyla pulpanın kendini iyileştiremeyeceği durumlarda diş canlılığını kaybeder,enfeksiyon bütün dişe yayılabilir.Kanal tedavisi yapılmazsa enfeksiyon kök ucundaki dokulara kadar yayılabilir. Dişi çevreleyen çene kemiği de iltihaplanarak aşınır.Meydana gelen bu boşlukta abse oluşur. Bu tabloya ağrı ve şişlik de eşlik eder ve diş kısa zamanda kaybedilir.
Kanal tedavisi yapılan dişin ömrü ne kadardır?
Kanal tedavisi dişin çekilmesini önlemek için yapılan ve dişe son şansını veren bir tedavidir. Uygun şartlarda yapılan bir kanal tedavisi sonucu diş ömür boyu ağızda fonksiyon görebilir.Ancak kanal tedavisi yapılan dişlerin doğal dişlerden daha kırılgan olduğu gözönünde bulundurulmalıdır. Kanal tedavisinden sonra dişe kuron veya dolgu uygulanması karaını verirken bu husus önemlidir.
Riskleri ve Komplikasyonları Nelerdir?
Düzgün ve kurallarına göre yapılan bir kanal tedavisinin başarısı ortalama olarak %90 - %95'in üzerindedir. Kanal aletinin temizlik esnasında kök içinde kırılması veya kök kanallarının tam olarak temizlenememesi (kök tıkanması vb.) durumunda, ki nadiren karşılaşılırlar. Tekrar kanal tedavisi denenir başarılı olunmazsa kök rezeksiyonu ile diş kurtarılmaya çalışılır.
Kanal tedavisinden sonra ne olur?
Kanal tedaviniz bittikten sonra doğal dokulardaki enflamasyon birkaç gün süreceğinden dişinizin üzerine bastırdığınızda ağrı şikayetiniz olabilir. Bu dönemde o bölgeye yüklenmemeniz gerekir. Bir süre sonra şikayetiniz geçecektir. Gerekirse hekiminizin önerdiği ağrı kesici ilaçları kullanabilirsiniz.
|