1. İmplant (diş ekme) nedir?
Dental implant, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve uygun malzemeden yapılan yapay diş köküdür. Geleneksel kaplama, köprü ve damak protezlerine göre çok daha güvenli, fonksiyonel alternatif bir tedavi şeklidir.
2. İmplant teşhisi için neler gerekir ?
İmplant yapımından önce klinik ve medikal muayene yapılır.Ağzın ve çekilmiş diş bölgesinin diş hekiminin isteği doğrultusunda X-ray röntgenleri (Periapikal, panaromik) incelenir.Kemik muayenesi için bazen tomografik röntgen de gerekebilir.Hastaya genel bir tedavi planı çıkarılır.
3. İmplant Yaptırmak İstiyorum Fakat Dişsiz Bölgemin İmplant Yapılmasına Uygun Olup Olmadığını Nerden Bileceğim?
Bunu implant yaptırmak isteyen kişinin bilmesi söz konusu değildir, dişsiz bir bölgenin implanta uygun olup olmadığı bu konuda uzman diş hekiminin muayenesi, çeşitli röntgenler ve kemik kalınlığının ölçülmesiyle anlaşılır.
4. İmplant uygulamasının faydaları nelerdir?
İmplant tedavisi, rahat, sağlam ve güvenilir bir uygulamadır. İmplant üzerine yapılan protezler, gerçek dişlerin yerini alırken doğal bir yapı oluştururlar. Eksik dişler tamamlanırken, sağlıklı dişlere dokunulmamış olur. Tüm protezlere oranla çok daha uzun ömürlüdür.
Hissettirdiği güven sayesinde diş eksikliğinin olumsuz psikolojik etkilerini de ortadan kaldıracaktır.
5. İmplant Tedavisi Hangi Vakalarda Ne Avantajlar Sunar?
a) Alt çenede tamamen dişlerini kaybetmiş tam protez (damak) taşıyan kişiler: Bu kişiler protezlerinin yeterince sabit durmamasından ötürü hiçbir şeyi rahat şekilde çiğneyemezler, ayrıca protez vuruğuna bağlı şiddetli ağrılar, rahat konuşamama gibi bolca şikayetleri vardır. Bu şikayetler zaman içinde proteze destek olan kemik dokunun erimesi ile daha da artar hale gelir.
Bu tip kişilere iki veya daha çok implant uygulanması ile yukarıdaki saydığımız tüm şikayetler ortadan kalkar, kemiğin erimesi implant desteği ile durma noktasına gelir.
b) Üst çenede tamamen dişlerini kaybetmiş tam protez (damak) taşıyan hastalar: Üst tam protezler alt çenedeki tam protezlere göre daha daha iyi damağa tutunurlar. Ne var ki bu protezler de tüm damağı kapatacak kadar büyüktür. Bu proteze alışmak çok zordur, üst damağı tamamen kapatıp yumuşak damak kısmına kadar uzanırlar, bu yüzden tam protez kullanan kişiler yemeklerin tadını yeterince alamadıkları gibi, sıcak-soğuk hassasiyeti de ortadan kalkar, ayrıca alışıncaya kadar ciddi mide bulantısı yaparlar.
İmplantlar sayesinde çok daha stabil ve damak kısmına kadar uzanmayan, implant destekli hareketli protez veya tümden sabit protezler yapılabilir ve hastaların tüm şikayetleri ortadan kaldırılabilir.
c) Alt ya da üst çenede dişlerinin bir kısmını kaybetmiş hareketli protez taşıyan kişiler: Bu kişilerin şikayeti, kancalarla dişlere tutunan hareketli protezin yeterince stabil olmaması, sürekli takıp çıkarmak zorunda olmaları ve bu yüzden psikolojilerinin bozulması, protezin çirkin görüntüsüdür. Bu kişilere implantlar yardımı ile sabit protezler yapılıp kişilerin tüm şikayetleri rahatlıkla giderilebilir.
d) Tek dişini kaybetmiş kişiler: Bu kişiler tek bir dişin restorasyonu için en az komşu iki dişi feda etmek zorunda olanlardır.
Tek bir implantın yerleştirilmesi komşu dişleri kurtardığı gibi daha estetik ve fonksiyonel sonuçların ortaya çıkmasına da neden olur.
6. İmplantların çeşitleri var mıdır?
Evet. Seri kullanıma girdikten sonra değişik implant tipleri üretilmiştir. Ancak günümüzde en popüler olan implant tipi ’vida’ şekilli olanlardır.
7. İmplant tedavisi uzun ömürlü müdür?
Güvenli bir implant ortaya çıkarmak için yapılan çalışmalar 1800’lü yılların başından beri sürmektedir. Günümüzde piyasada mükemmele çok yakın, 35-40 yıllık klinik takipleri bulunan implantlar vardır. Bu konuda daha ayrıntılı bilgiyi dişhekiminiz size verecektir.
8. İmplantlar hangi durumlarda kullanılabilir?
İster tek diş, isterse birden fazla diş eksikliğinde eğer implant yerleştirmeye uygun miktarda kemik varsa, her durum için implant tedavisi uygulanabilir.
9. Her hastaya implant uygulanabilir mi?
İmplant vidaları belirli kalınlığı ve genişliği olan yapılardır. Bu nedenle implant konulması öngörülen bölgede, çene kemiğinin, bu implant vidasını kabul edecek yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekmektedir. Mevcut kemiğin kalitesi implantın başarısını etkileyen faktörlerden biridir. Ayrıca tedaviden önce ve implant ağızda kaldığı sürece dişetlerinin tamamen sağlıklı olması gerekmektedir. Hastanın genel sağlık durumu iyi olduğu sürece implant uygulamasını engelleyecek bir üst yaş sınırı yoktur. Genel sağlık durumu iyi olan herkese implant uygulanabilir. Ancak kemik gelişimi tamamlanmamış çok genç hastalara uygulanması tercih edilmeyebilir.
10. Yeterli Kemik Kalınlığı Ve Uzunluğu Olmayan Dişsiz Alanlara İmplant Uygulanabilir Mi?
Bu durum yetersiz kemik alanlarının bir takım ileri cerrahi teknik ve operasyonlarla implant uygulaması için yeterli kemik alanına dönüştürüldüğü zaman mümkün olabilmektedir.
Günümüz diş hekimliğinde artık bir çok vakada; sinüs lifting, kemik genişletme operasyonları, kemik ve bağ dokusu transplantasyonları ve benzeri agumentasyon işlemleri ile implant yerleştirmeye uygun olmayan ağızlar ve dişsiz bölgeler implant uygulanmasına elverişli hale getirilebilmektedir.
11. İmplant başarısı nelere bağlıdır?
En başta atlanmayacak kural, uygun vakaların seçilmesidir.İmplant ,işin şansa bırakılmayacağı hassaslıkta bir teşhis ve tedavi planlaması gerektirir.İmplantın yerleştirileceği bölgenin mevcut kemik kalınlığı ve kemik yüksekliği çok önemlidir. Dişsizlik süresi kemik miktarını olumsuz etkilemektedir. Yani implanta karar verdiyseniz vakit geçirmemeniz avantajınıza olacaktır . Ayrıca implantların uygulandığı bölgenin ve tüm ağzın temizliği,implant üzerine yapılan protezler,bu protezlerin karşıt dişlerle ilişkileri ve kontrol seansları da implant başarısındaki çok önemli kriterlerdir.
12. İmplant tedavisinde gözlenebilecek riskler nelerdir?
Ağız içi ya da dışı tüm cerrahi işlemlerde gözlenebilecek risklerin ötesinde bir risk söz konusu değildir. Bunlar erken dönemde enfeksiyon ve alerji, protezlerin tamamlanmasından sonraki geç dönemde ise yetersiz ağız temizliğine bağlı iltihaplanmalar şeklinde ortaya çıkabilir. Özellikle erken dönem iyileşmesi sırasında sigara kullanmak enfeksiyon riskini arttırmaktadır.
13. Bir takım hastalıklar implant yerleştirilmesine engel teşkil eder mi?
Sistemik hastalıkların hemen hepsinde yeterli önlem alınmışsa ve de bu hastalık kontrol altındaysa implant yerleştirilmesine engel teşkil etmez.
Ancak yine de hastanın güvenliği ve kendini rahat hissetmesi bakımından, diş hekimi ile hastanın genel tıp doktoru gerekli konsültasyonu yapmalı, implant cerrahisi ile ilgili herhangi bir sakınca olup olmadığı detaylı bir şekilde araştırılmalıdır.
14. Tamamen bayıltarak (genel anestezi ile) implant yapılabiliyor mu?
Genel anestezi yöntemi ile pekala implant uygulaması yapabiliyoruz.Fakat gerekli ve zorunlu durumlarda genel anesteziyi tercih etmeliyiz.Çünkü genel anestezi, lokal anestesiye göre çok daha büyük komplikasyonların yaşanabileceği bir yöntemdir. Hem hasta hem de hekim açısından bu riski almaya değecek bir durum söz konusuysa şayet, genel anesteziye yönlenilmelidir. Dental implant uygulamalarının büyük çoğunluğu kısa süreli operasyonlar olup lokal anestezi ile hasta hiçbir ağrı duymadan operasyonu atlatabilmektedir, sırf “ağrı duymaktan korkuyorum” ya da “çok irrite oluyorum kan görmeye dayanamıyorum” gibi sıkıntılarla doğrudan genel anesteziye yönlenmek doğru değildir.
-Genel anestezi yöntemi ile implant uygulaması oldukça pahalı bir uygulamadır. Genel anestezi uygulamasının yapılabilmesi için, anestezi uzmanının (anesteziyolog) varlığı şarttır. Hastayı genel anesteziye sadece bu dalda uzmanlaşmış hekimler alıp uyutabilmektedirler. Ayrıca genel anestezi ünitesinin kurulumu için her türlü alet, aygıt, malzeme vs. temini şarttır. Tüm bunlar eklendiğinde genel anestezi yöntemi ile implant uygulaması, zaten pahalı bir tedavi şekli olan implant uygulamasını daha da pahalı hale getirmektedir.
15. İmplant yerleştirilirken acı duyar mıyım?
Uygun anestezi yöntemlerinin uygulanması durumunda hayır. Operasyon sırasında hasta tercihine göre genel ya da lokal anestezi kullanılabilir. Ameliyat sonrası, diş çekiminden sonraki ağrıya benzer bir ağrı olabilir. Genellikle implantın yerleştirildiği akşam duyulabilecek bu ağrı basit ağrı kesiciler ile giderilebilir. Tedavinin problemsiz tamamlandığı vak’alarda implantların varlığını bile hissetmeyecek kadar rahat olursunuz.
16. İmplant Uygulaması Sonrasında Uyuşukluğun Geçmesi ile Beraber Çok Ağrı Yaşar Mıyım, Çok Fazla Şişlik Olur Mu?
İmplant yerleştirmesi sonrasında bir çok hastamız aynı gece bir ağrı kesici kullandıklarını ,ertesi gün buna dahi ihtiyaç duymadıklarını bize iletmektedirler. Çekilen ağrının büyüklüğü diş çekimi sonrası yaşanan ağrıdan pek farklı değildir.
Ancak yine de şunu söylemek gerekir ki implant uygulaması nihayetinde cerrahi bir işlemdir ve ameliyat yapılan sahada işlem sonrası 1-2 günlük bir takım ağrıların yaşanması, hafif şişliklerin olması normal bir durumdur.
İmplant sonrası oluşan rahatsızlıklar herkeste aynı değildir, vücut savunması ve reaksiyonu kişiden kişiye değişebilmektedir.
işlem sonrası oluşacak rahatsızlığın büyüklüğü, genel olarak ameliyatın süresinin uzunluğu ve işlemin karmaşıklığı ile doğru orantılıdır. Çünkü bazı implant uygulamalarında ekstra kemik agumentasyonları gerekebilmekte, ameliyat alanı geniş tutulabilmektedir, buna bağlı olarak daha fazla travma alanı oluşmakta ve operasyon süresi uzamaktadır. Bu tür implant operasyonları sonrası daha fazla ağrı ve şişlik rahatsızlığının olması doğaldır.
Operasyonu yapacak diş hekimi operasyonun büyüklüğü ve karmaşıklığı paralelinde hastasını işlem sonrası oluşabilecek rahatsızlıklar konusunda yeterince bilgilendirmelidir.
17. Toplam tedavi süresi ne kadardır?
İmplant operasyonlarının günümüzde sadece 10 dakika içinde yapılması bile mümkün oluyor. Diş ve kemik yapınıza göre belirlenen operasyon şekline göre toplam süre değişir. Genelde birinci operasyondan sonraki 2.ayda işlem bitirilir. Bu süre zarfında geçici protezlerle normal günlük hayatınıza devam edebileceksiniz.
18. İmplantlar yerleştirildikten hemen sonra protezlerim takılabilir mi?
İmplantların kemik ile tam birleşmesini (Osteointegrasyon) sağlamak amacıyla ilk 2-3 ay boyunca implant üstüne gelen yüklerin en aza indirgenmesi gerekir. Doktorunuz bu iyileşme süresinde size uygun geçici bir protez yaparak sizi dişsiz bırakmayacaktır. Daha sonra kalıcı dişler implantlarınızın üzerine monte edilerek tedavi sonlandırılacaktır.
19. İmplant Sonrası Geçici Dişler nasıl olacak?
Özellikle ön bölgeye diş implantı yapılmışsa hekiminiz operasyondan hemen sonra geçici diş takabilir.Ancak bazı durumlarda dikişleriniz alındıktan sonra da takılabilir. Burada operasyon öncesi hekiminiz sizi yönlendirecektir. Geçici dişlerinizi takdığınız dönem ağız hijyeninize çok önem vermelisiniz.
Geçici dişler genelde akrilik malzemeden yapıldığından dolayı bakımı zordur. Geçiciler sabit ya da hareketli olabilir. Ağız ve diş yapınıza göre nasıl bir geçici yapılacağına önceden karar verilir. Çünkü bu geçicileri ortalama 4-6 ay takmanız gerekecektir. Genelde bazı istisnalar dışında arka dişler için geçici yapılmasına gerek yoktur.
20. İmplant Sonrası İlaç Kullanımı nasıl olacak?
İmplant sonrasında doktorunuz size uygun bir antibiyotik ağrı kesici ve ağız gargarası gerektiğinde de enflamasyonu azaltıcı ilaçlar yazacaktır. Kullanma talimatına uygun olarak kullanmanız gerekecektir. Antibiyotik enfeksiyon kontrolünde yardımcı olacaktır.
21. İmplantların temizliği önemli midir?
Evet. Hem de çok önemlidir. İmplantların ağız içindeki yabancı cisimler olduğu düşünülürse temizliklerinin en az kendi dişleriniz kadar hatta daha da önemli olduğunu belirtmek isteriz. İmplant temizliği normal dişlerin temizliğinden pek de farklı değildir, temizlik yöntemleri hakkında dişhekiminiz size ayrıntılı açıklamalarda bulunacaktır. Unutmamanız gereken şey, bu tip bir tedavinin başarılı olması için gerekli en önemli faktörün düzenli ağız bakımı olduğudur.
22. İmplant üstüne yapılacak protezler nasıldır?
İmplantlar üzerine yapılacak protezler vak’anın özelliğine göre değişik tiplerde olabilirler. Bunlar, kolayca temizlenmesi amacı ile hasta tarafından çıkartılabilecek şekilde olabileceği gibi dişhekimi tarafından çıkartılabilecek şekilde de planlanabilir. Her iki planlamanın da avantaj ve dezavantajları vardır ve sizin için uygun olan tasarımı hekiminiz tedaviniz başlamadan önce size anlatacaktır.
23. Eksik her diş için ’bir’ implant gerekir mi?
Hayır. Eğer eksik diş sayısı ’1’den fazla ise implant uygulanacak bölgeye bağlı olarak tek bir implant 2 ya da 3 diş yerine hizmet verebilir.
24. İmplant vidası kemik ile kaynaşmaz ise ne olur?
Uygun implant ve yöntem kullanılması durumunda böyle bir ihtimal yok denecek kadar azdır. Bu tip bir başarısızlık genellikle cerrahi operasyonu takip eden ilk 3 ay içinde ortaya çıkar. Böyle bir durumda diş çekimi kadar kolay bir işlem ile implant yerinden çıkartılmalıdır. Bu bölgedeki kemiğin iyileşmesini takiben yeni bir implant konulabileceği gibi, klasik tip protezlerden birisi de tercih edilebilir. Ancak, genellikle, 2’den fazla implant konulan vakalarda arta kalan implantlar protezin de yeniden tasarlanması ile hizmet vermeye yeterli olmaktadır.
25. İmplant tedavisi pahalı mıdır?
Ne yazık ki, evet. Aslında elde edilen sonuçla kıyaslandığında yapılan masrafın fazla olmadığı söylenebilse de ülkemiz insanının gelir düzeyine göre hatırı sayılır bir bütçe ayrılması gerekir. Kullanılan tüm malzemenin ithal olması ve sağlıklı implant üretimi için çok yüksek teknolojiye ihtiyaç duyulması tedavinin fiyatını belirlemektedir. Ancak kesin fiyat uzman hekimlerimizin sizi muayene edip, tedavi şekli ve protez tipine karar vermesiyle belirlenecektir. Implant yerleştirme işleminin karmaşıklığı hastanın ağız içi durumu ve ihtiyaçlarına bağlı olarak değişir. 350 hastaya implant yerleştirildikten sonra yapılan bir ankette, hastaların yaptıkları yatırımdan memnun kaldıkları ve gerekirse tekrar memnuniyetle yaptıracakları sonucu ortaya çıkmıştır.
26. İmplant ücretleri hangi kriterlere göre hesaplanır ?
İmplant yapımı ileri laboratuar teknolojileri gerektirir ve bilimsel çalışmaları ,takipleri yapılır. İmplant ücretleri hesaplanırken implantın markası dışında hekimin cerrahisi, deneyimi, uzun dönemde takibi gibi konular da önemlidir.
Türkiye’de Avrupa ve Amerika’ya göre aynı kalitedeki implantın yaptırılması daha ucuzdur. İmplant ücretlerine bekleme sürecinden sonra yapılacak üst porselen ya da hareketli protez ücretleri de ayrıca eklenir.
27. İmplant tedavisi nerede ve nasıl yapılır?
Bu tip bir tedaviye başlamadan önce yeterli ve doğru bilgi almanız, her şeyden önce, kendi sağlığınız açısından gereklidir. Bu konuda, uzmanlarımız size gereken tüm rehberliği verebilecek bilgi birikimine sahiptir. Bunun dışında diş hekimliği fakülteleri de doğru bilgilendirilebileceğiniz kuruluşlardır. İmplant tedavisi, doğru seçilen vakalarda ve usulüne uygun yapıldığı taktirde, hastaların yaşam kalitesini arttıran ve yüz güldüren bir tedavi yöntemidir. Bu kadar başarılı bir tedavi yönteminden tüm dünyada olduğu gibi ülkemizdeki hastaların da yararlanması gerektiğine inandığımız için, implant tedavisi hakkında bilgi edinmek amacıyla yaptığınız başvurulardan herhangi bir ücret talep edilmeyecektir. Bu muayene sırasında tedaviye uygun bir hasta olup olmadığınızın ortaya çıkması için implantları yerleştirecek, üzerinin protezini yapacak ve daha sonraki periyodik dişeti bakımını üstlenecek uzman hekimlerin sizi muayene etmesi en doğru yöntemdir. Bu muayene sırasında sizden genel sağlık durumunuz hakkında bilgi alınacak ve gerekli görülürse birtakım tahlilleri yaptırmanız istenebilecektir. Bu aşamada ayrıca çeşitli röntgen incelemeleri ve ağzınızın modellerinin elde edilmesi gerekebilecektir.
28. İmplant tedavisinde karşılaşılabilecek riskler nelerdir?
Ağız içi ya da diğer cerrahi işlemlerde karşılaşılabilecek risklerin ötesinde bir risk söz konusu değildir. Bunlar erken dönemde infeksiyon ve alerji, protezlerin tamamlanmasından sonraki geç dönemde ise yetersiz ağız temizliğine bağlı iltihaplanmalar şeklinde ortaya çıkabilir. Özellikle erken dönem sırasında sigara kullanmak infeksiyon riskini arttırmaktadır.
29. İmplant tedavisinin dezavantajları nelerdir?
• Klasik sistemlere göre biraz daha pahalı olması
• Doğru ve düzenli bir ağız bakımı gerektirmesidir.
30. İmplant tedavisinin avantajları nelerdir?
• Daha iyi estetik görünüm
• Daha iyi çiğneyebilme - Her istediğini yiyebilme
• Özgüvenin geri kazanılması ile daha mutlu bir sosyal hayat
• Her şeyi yiyebilmeye bağlı olarak daha sağlıklı ve dengeli beslenme
31. İmplant muayenesinde neler yapılır?
Bu muayene sırasında tedaviye uygun bir hasta olup olmadığınızın ortaya çıkması için implantları yerleştirecek, üzerinin protezini yapacak ve daha sonraki periyodik dişeti bakımını üstlenecek uzman hekimlerin sizi muayene etmesi en doğru yöntemdir. Bu muayene esnasında sizden genel sağlık durumunuz hakkında bilgi alınır ve gerekli görülürse birtakım tahlilleri yaptırmanız istenebilir. Bu aşama da ayrıca çeşitli röntgen incelemeleri ve ağzınızın modellerinin elde edilmesi gerekebilir.
32. Bütün implantlar başarılı mı?
İmplant yerleştirme kararı alırken göz önünde bulundurulması gereken bir çok faktör vardır. Öncelikle hasta sağlıklı olmalı, hastanın iyileşme gücü yerine olmalıdır. Örneğin hasta, kontrol edilmeyen şeker hastası ise yarı-iyileşme komplikasyon yaratabilir. Ayrıca hasta muayene edilmeli, hastaya uygun implant ve implantı yerleştirme yöntemi özenle seçilmelidir. İmplantlar dişhekimi tarafından özenle yerleştirilip bakılmasının yanı sıra hasta da özel ilgi göstermelidir. Hasta implant bakımını iyi yapmazsa komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bunların yanı sıra sigara içen ve fazla alkol kullanan hastalarda implantların başarısı olumsuz etkilenmektedir.
33. Her İmplant Markasına Güvenebilir miyiz?
Günümüzde implant markaları ve implant üreten firmalar o kadar artmıştır ki, diş hekimliğinde uygulanan yüzü aşkın implant markası bulunmaktadır,
“şu firmanın ürettiği güvenlidir, bu değildir” gibi bir şey söyleme durumumuz söz konusu değildir. Fakat çok iyi bilmekteyiz ki implant yaptırmak isteyen kişilerin kafasını en fazla meşgul eden sorulardan biri bu.
Bizim bu soruya cevabımız ancak şu şekilde olabilir: dental implant üreticilerini kabaca ikiye ayırabiliriz: bu alanda çok uzun süreden beri(20 yılı aşan) üretim yapan, faaliyet gösteren, dolayısıyla ürettiği implantların diş hekimleri tarafından uygulanma sonuçlarını gören, bunun sonuçlarına ve geri dönüşlerine göre kendini geliştiren, daha güvenli ve uzun ömürlü implant üretmek için araştırma faaliyetlerine yeterince bütçe ayıran ve dolayısıyla kendini ispatlamış firmalar, bir de henüz yeterince pratik veri elde edemediğimiz, dental implant sektöründe oldukça yeni diyebileceğimiz firmalar söz konusu.
Yine belirtmemiz gerekirse bu ayrım sadece sınanabilirlikle ilgili koyduğumuz bir ayrımdır. Nitekim firmaların güvenirliği, başarısı, deneyimi, kalıcılığı.. vs. gibi bir çok kriter göz önüne alındığında, her bir markayı ayrı irdelememiz gerektiği sonucuna varırız.
34. İmplantların ömrü ne kadar?
İmplantların ağızda otuz yıl kadar sorunsuz kaldığı görülmüştür. İmplantın ömrü bir çok etkene bağlıdır. Hastanın sağlığı ve implantların bakımı bunların ikisidir. Gereken bakım yapıldığı takdirde implantlar bir ömür boyu kullanılabilirler. Ömürlerini etkileyen bir çok etkeni ve sizin risklerinizi dişhekiminiz size açıklayabilir.
35. Alt çenede hiç diş olmadığında yapılan implant tedavisi?
Alt çenede yeterli kemik kalınlığı varsa 6-8 implant yapılıp üstüne sabit bir protez yapılabilir..
İmplantların üzerine overdenture protez denilen ve iç yüzeyinde ball ataşmanların yerleştiği girintili bölgeler bulunan hareketli protez yerleştirilir.
Ya da alt ceneye iki implant yerleştirilip bir barla birleştirilebilir.Yine bu yapıların yerleşeceği şekilde hazırlanmış hareketli protez üste oturtulur.
36. Üst Çenede Hiç diş olmadığında İmplant tedavisi?
Detaylı bir tedavi planlaması ile hangi bölgelere kaç implant yapılacağı, üstüne yapılacak dişlerin sabit mi hareketli mi olacağı belirlenir ve bazı gelişmiş radyolojik tekniklerinden faydalanılarak bir planlama yapılır.
Genelde üst çenede sabit protez için 8 adet hareketli protezler için 2-4 adet implant yapılmaktadır.
37. İmplant uygulama kararında kişinin yaşı etken faktör mü?
Hayır. Sağlık yaştan çok daha önemli bir faktördür. 70-80’lerindeki birçok hastanın cerrahi riskleri daha genç fakat sağlık sorunu olan hastalardan daha azdır. Ayrıca daha yaşlı kişilerin implanta ihtiyacı gençlerin ihtiyaçlarından daha olasıdır çünkü yaşlılarda daha çok diş kaybı olmuştur.
38. İmplantların vücut tarafından reddedilme ihtimali var mı?
İmplantlar organizma için herhangi bir yan etkisi olmayan maddelerden yapılmış ve yıllardır yoğun araştırmalara tabi tutulmuştur. Bu maddeler hiç bir zaman canlı bir organizmanın parçası olmayan maddelerdir. Vücudun bunlara karşı antigen üretip kalp ve böbrek transplantlarında olduğu gibi reddetmesi mümkün değildir.
39. İmplant tedavisinde kullanılan kemik grefti nedir?
İmplant yerleştirmek için kemik yapınızın belli miktarda ve kalitede olması gerekir. Eğer istenilen yapıda değilse kemiğiniz kemik greftleri denilen kemiğin inorganik yapısını artırıcı materyallerle implant yapımına hazır hale getirilir.
40. Sinüs Boşlukları Sarkık Olduğunda İmplant tedavisi nasıl olur?
Üst çenede sinüsler dediğimiz sağlı sollu boşluklarımız mevcuttur. Bazı kişilerde üst arka grup dişler bu boşluklarla ilişkili olabilir. Ya da kemik erimesine bağlı olarak sinüsler implant yapımı için engel oluşturabilirler.
Sinüs lifting denilen cerrahi müdahalelerle sinüslerinizin altında kemik oluşturulabilir,sinüs boşluklarınız yukarı kaldırılabilir. Bu tip operasyonlardan sonra hekiminiz duruma göre hemen de implant koyabilir ya da 6 ay bekletebilir. Buna hekiminiz karar verecektir. 6 ay sonra kemiğiniz sinüs boşluklarının altında olgunlaştıktan sonra implant yerleştirilir.
41. Kanser riski var mı?
Tıbbi literatürde implantların kansere sebep olduğunu gösteren hiç bir bulguya rastlanmamıştır.
42. Sigara İçilmesinin İmplant Tedavisine Etkisi Nasıldır?
Sigara, başta nikotin olmak üzere içinde bulunan çeşitli zehirli maddeler bakımından ağız ve diş sağlığını kötü yönde etkiler. Sigara ağız kuruluğu yaparak tükrüğümüzün ağız içindeki genel koruyucu özelliğini bozar ve diş eti hastalıklarının artmasına, papil kayıplarına, lekelenmelere en önemlisi de ağız içindeki bakteri sayısında artışa sebep olur. Ağzımızda implant taşıyorsak bu materyal artık ağzımızın doğal diş gibi fonksiyon gören bir komponenti gibidir. Doğal diş ve diş etlerimize zararı olan sigara, aynı şekilde implantımızın çevresindeki sert ve yumuşak dokulara zarar vererek implantın uzun yıllar ağzımızda sağlıklı bir şekilde durmasını kötü yönde etkiler.
43. Sigara İçiyorum İmplant Yaptırabilir Miyim?
Sigara içiliyor olması implant tedavisini/implant uygulamasını doğrudan engellemez. Fakat ne kadar sigara içildiği ve o kişinin ağız diş bakımının nasıl olduğu önemlidir.
Kişi günde 1 paketi aşkın sigara içiyorsa ve de ağız diş sağlığına önem vermiyorsa, bu tür kişilerde implant tedavisinin başarısı çok azdır.
Bizler sigara içen kişileri implant uygulaması açısından risk gurubunda değerlendiriyoruz, var olan riskleri de implant tedavisinden önce sigara içen hastalarımıza anlatıp çeşitli tavsiye ve uyarılarda bulunuyoruz, hastalarımızın bu konuda bilinçli olarak karar vermelerini sağladıktan sonra implant uygulamasına geçiyoruz.
44. İmplantlar kozmetik amaçlarla kullanılır mı?
İmplantlar genelde kozmetik nedenlerle kullanılmazlar. İmplantların kullanılmasındaki amaç protez dişlere dayanak sağlamaktır. Protez dişler kullanarak kozmetik düzeltmeler yapılabilir fakat böyle bir tedaviye başlamadan önce beklentilerinizi diş hekiminize belirtmelisiniz.
45. İmplantların başarısı garantili mi?
Implant uygulama teknikleri son derece gelişmiş olmakla birlikte, çok ender durumlarda başarısız olabilmektedir. Böyle durumlarda öncelikle problemin giderilmesine yönelik operasyonlarla işe başlanmalıdır. Size implantınızın bakımı hakkında gerekli bilgileri verebilir, gerektiğinde muayene edebiliriz. Biz implantların başarılı olması için elimizden geleni yapacağız, fakat siz de aynı gayreti göstermek durumundasınız.
46. İmplant kaybında ne olur ?
Tüm tıp dallarındaki operasyonlar gibi implant vakalarında da bazı başarısızlık nedenleri vardır.İmplant ile kemiğiniz kaynaşmamışsa hekiminiz çıkarıp iyleşmesini bekledikten sonra yeniden yerleştirir. Ancak implantı çıkarır çıkarmaz hemen yeni bir implant yerleştiremeyecektir. Daha kaliteli bir kemik oluşumu için kemik tozları ile kemik oluşumu sağlayabilir.Yeni bir implant yerleştirilmesi için ortalama 4-6 ay beklemeniz gerekir.Bu aşamada sabırlı olmanız gerekecektir.
47. İmplant yerleştirilmesi ne kadar zaman alıyor?
Bu süre, durumunuz, ihtiyaçlarınız ve yapılacak işleme bağlıdır. Bir tek ameliyat 10 dakika ile bir kaç saat arası sürebilir. Bütün bir tedavi bir ameliyatla da bitebilir, bir dizi ameliyat ve randevu da gerektirebilir. Tam iyileşme 3-4 ay sürebilir.
48. İmplant yerleştirildikten ne kadar süre sonra üstüne dişler yapılır ?
İmplantlarınız yerleştirildikten sonraki bekleme süreci osseointegrasyon denilen 2 ila 6 ay arasında değişebilen bir süredir.Bu implantın kemikle kaynaşma sürecidir.
49. Ne kadar süre izin almalıyım?
Genelde ameliyat günü ve takiben bir iki gün dinlenme tavsiye ediyoruz. Ameliyat yerinde şişme, ağrı ve morarma olabilir, şunu tekrar belirtmek gerekir ki, tedavi süresince hiç bir zaman dişsiz kalmayacaksınız. Çoğu durumda bütün bu işlemler için bir gün veya hafta sonu yeterli olabilmektedir.
50. İmplant Operasyonu Sonucu Karşılaşılabilecek Rahatsızlıklar nelerdir?
• İmplant sonrası Kanama
İlk 24 saat içinde tükrüğünüzde kanama ya da hafif kırmızılık normaldir. Eğer hızlı bir kanama hissederseniz steril gazlı bezi yaranın üzerine yerleştirin ve 30 dakika ısırsın. Eğer devam ediyorsa kliniğinizi arayın.
• İmplant Sonrası Şişlik
İmplant cerrahisinden sonra şişlik olması normaldir. Şişliği daha aza indirgemek için operasyondan sonra size buzlu havlu verilecektir.İlk 36 saat kısa aralıklarla buzlu kompres uygulamanızda fayda vardır.
• İmplant Sonrası Ağrı
Operasyondan sonra uyuşukluk geçmeye yakın doktorunuzun yazdığı ağrı kesiciyi alın. Diş çekimi sonrası hissedilen ağrıdan farklı bir ağrınız olmaz. Reçetenize yazılan ağrı kesici sizi rahatlatır. Farklı bir durum hissettiğinizde kliniğinizi ayrınız.
• Üst çeneye implant uygulandığında Burundan Kanama Gelmesi
Özellikle sinüsünüzle ilişkili olan azı dişleri bölgesine sinüs lifting denilen operasyon yapılıp implant yerleştirildiğinde burundan hafif kanama görülebilir. Eğer kanama fazla veya 3-4 günden fazla devam ediyorsa kliniğinizi arayın.
• Hissizlik
İmplant cerrahisi lokal anestezi altında yapılan bir tedavidir. Anestezi etkisi 4-5 saat sürebilir. Eğer 48 saatten fazla süren uyuşukluk olursa hekiminize durumunuzu bildirin.
• Başağrısı ve Başdönmesi
İmplant sonrası başağrısı ve baş dönmesi normalde karşılaşılan bir durum değildir. Gerginlikten dolayı başağrısı olmuş ise zaten 2-3 gün boyunca kullanacağınız ağrı kesicilerle geçecektir. Eğer başağrınız artıyor ve kalıcı hale geliyorsa kliniğinizi arayın. Eğer başta uyuşukluk, görmede ve duymada problem başağrısı ile beraber görülüyorsa altında başka medikal problemler aranır. Çünkü bu tip rahatsızlıkların implantla ilgisi yoktur.
Baş dönmesi nadiren de olsa implant operasyonu sonucu olabilir. Ancak ciddi bir durum değildir. Çünkü operasyon sırasında kullanılan aletlerin stresi ve yatış pozisyonunuzdan dolayı pozisyonel baş dönmesi denilen geçici bir durum görülebilir.
51. İmplant kimlere yapılabilir ?
Belli kriterlere sahip olan herkese implant yapılabilir. Bunlardan biri, eksik diş/dişlerin bulunduğu bölgedeki kemiğin durumudur. İmplantın sağlıklı olarak yerleşip tutunabilmesi için bu bölgedeki kemik yeterli olmalıdır. Ayrıca hastanın ağız bakımı iyi olmalı, dişeti problemi ve iyileşmeyi olumsuz etkileyecek bir rahatsızlığı bulunmamalıdır. Dental implant uygulamaları için üst yaş sınırı yoktur. Alt sınır ise büyüme ve gelişimin tamamlandığı yıllardır.
Ayrıca bazı anatomik oluşumların implant yerleştirilmesini engeller konumda olmaması gerekir (Bölgenin implant yerleştirilmesine uygun hale getirilmesi için uygulanan rejeneratif ve rekonstüktif, ileri implantoloji teknikleri ile ilgili doktorunuzdan ayrıntılı bilgi alabilirsiniz).
İmplant uygulanacak kişinin ağız hijyen alışkanlıklarının iyi olması, Ağızda dişeti hastalığının olmaması, şayet varsa tedavi edilmiş olması, kontrol altında olmayan herhangi bir sistemik rahatsızlığının olmaması gerekir.
52.Gece Diş Sıkma-Diş Gıcırdatması Olan Kişiler İmplant Yaptırabilirler Mi?
Bruksizm dediğimiz gece diş gıcırdatması olan kişilere implant yapılabilir ama önlemi alınmış olması şartıyla.
Gece diş gıcırdatması sırasında dişlere ve implanta yatay kuvvetler gelir (dişi veya implantı devirmeye yönelik kuvvetler) bu yatay kuvvetler implant için çok zararlıdır ve implantın ömrünü çok kısaltır.
Dolayısıyla implant uygulaması yapılmış bir kişide diş gıcırdatma alışkanlığı var ise mutlaka bu gıcırdatmayı engelleyecek bir aparey yapılmalı, ayrıca implant üstü proteze(kaplamaya) yatay kuvvetler gelmeyecek şekilde çiğneme hattı dizayn edilmelidir.
53. İmplant yapıldıktan sonra ağız bakımı nasıl olmalıdır?
İyi bir implant iyileşme dönemi için ağız hijyeninizin ideal olması gerekmektedir. Dişlerinizi mutlaka fırçalayıp arayüz temizliğinizi yapmak zorundasınız.
Hekiminizin önerdiği ağız gargaraları da ağız hijyeninizi korumakta etkin olacaktır. Ancak tek başına gargara yeterli değildir. Fırçalama+arayüz bakımı+gargara kombine kullanılır.
Doktorunuza danışmadan herhangi bir gargara kullanmayınız. Hafif hareketlerle ve çok yumuşak bir fırçayla implantın olduğu bölgeyi fırçalayınız.
54. İmplant Sonrası yeme-içme nasıl olmalıdır?
Sıcak içeceklerden uzak durmanız kaydıyla birçok çeşitte içecek alabilirsiniz. Alkollü içecekler kanama riskinizi artıracağından ilk birkaç gün almamalısınız. Yiyecek olarak da operasyonu takip eden ilk birkaç gün yumuşak yiyecekler yemeniz daha iyi olur. Sonrasında yara yerine sert yiyecekler gelmemek kaydıyla normal alışkanlığınıza dönebilirsiniz.
|