Diş Beyazlatma

Diş ağartma, dişlerdeki koyu rengin çeşitli yöntemler kullanılarak açılması işlemidir. Estetik dişhekimliği yöntemleri arasında sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Beyazlatma işlemi sonucu ; çay, kahve, sigara .. vs kullanımıyla birlikte ya da zamanla kendiliğinden oluşan renk değişimlerinde dişler geçici olarak beyazlar.

Zamanla dişlerin mineral yapısındaki bozulmalara bağlı olarak mine tabakası daha gözenekli bir yapı halini alır. Bu yapı dişlerde pigmentasyona uygun bir ortam hazırlayarak diş renginin koyulaşmasına neden olur. Ayrıca çay, kahve, sigara, tetrasiklin türevi antibiyotikler ya da aşırı flor alımı dişlerin renginde değişikliklere neden olabilmektedir.

İşlemden önce hastanın beyazlatmaya uygun olup olmadığı incelenir ve hangi tip beyazlatma uygulanacağına karar verilir. Dişeti hastalıkları, aşınmış diş mineleri, çürükler ve gebelik diş beyazlatmada engel teşkil etmektedirler. Böyle durumlarda diştaşları temizlenip, dişetleri sağlıklı bir hale getirilir, mevcut çürükler tedavi edilir, gerekli tüm tedaviler tamamlanıp dişler beyazlatmaya uygun hale getirilir. İşlemde kullanılan kimyasallar, çürüklerden içeri girerse pulpayı zedeleyip aşırı ağrı ve hassasiyete neden olabilir.

Beyazlatmanın ofis ve ev tipi olmak üzere 2 çeşidi bulunmaktadır;

 

Ofis tipi beyazlatma

Muayenehanede gerçekleştirilen ofis tipi beyazlatmada %15-35 hidrojen peroksit kullanılır. İşlemden önce dişetlerine koruyucu bir jel sürerek buradaki olası zararlar elimine edilir. Daha sonra beyazlatma ajanı dişlerin ön yüzeylerine sürülerek yaklaşık 30-60 dakika beklenir. Ofis tipi beyazlatmayla hızlı sonuç alabilmek mümkündür“Ofis tipi diş beyazlatma” iki şekilde yapılabilir. Diş doktoru çok güçlü bir beyazlatma maddesini tek başına veya lazerle birlikte kullanır. İkisiyle beraber diş doktoru dişinizi plaktan arındırmak için,kumlu, süngertaşına benzeyen bir madde kullanarak dişinizin yüzeyini temizler. Daha sonra peroksit bazlı bir jel beyazlatma sürecine yardımcı olması için ışık yardımıyla kullanılır. Çoğu jel tek başına kullanılmasına rağmen bazılarının ışığa ihtiyaçları vardır. Lazer dişi beyazlatmaz. Sadece beyazlatma jelinin aktive olmasını sağlayarak gerekli kimyasal reaksiyonu başlatır (lazer dişin içine işlemez.). Bu işlem 30-45 dakika civarı sürer ve anında sonuç vermesine rağmen istenilen beyazlık seviyesi için birden fazla seans da gerekebilir.

Bazı durumlarda seans sayısı arttırılabilmektedir. Hekimin kullanacağı bir ışık kaynağı ya da lazer beyazlatma sürecini biraz daha hızlandırabilir.

 

Ev tipi beyazlatma

Ev tipi beyazlatmada daha düşük konsantrasyonlu malzemeler kullanılarak uzun sürede ama daha kalıcı sonuç elde etmek mümkündür.

Bunun için hastadan ölçü alınarak dişlerin yapısına uygun bir plak hazırlanır. Hasta, beyazlatma jelini evde bu plak içine yerleştirerek kullanacaktır. Plak rahatça takılacak ve günlük yaşamı olumsuz etkilemeyecek şekilde yapılmaktadır. Bu yöntemle günde yarım saat ayırarak uzun süreli beyazlatma sağlamak mümkündür. Genelde birkaç hafta süren bir uygulamadır. Ev tipi beyazlatmada hekim, sonucu değerlendirmek ve hassasiyeti kontrol etmek için hastasını takip etmek isteyebilir.

Profesyonel diş beyazlatma risk taşımayan bir işlemdir. Uygulamaların % 95’i başarılı sonuçlar vermekte ve kişinin alışkanlıklarına bağlı olarak 2-3 yıl kadar sürebilmektedir. Nadir durumlarda diş hassasiyeti ve diş eti irritasyonu oluşabilmekte ancak bu durum kısa sürede normale dönmektedir.

Beyazlatmanın sonucu dişlerin yapısına ve lekenin çeşidine göre değişir. Çoğunlukla sarı lekelenmeler gri olanlara göre daha çabuk beyazlar. Porselen kuronlar, laminat venerler ve protezler beyazlatmanın uygulanmadığı bölümlerdir. Lekenin çeşidi, kulllanılan beyazlatıcı ajanın gücü, uygulama süresi ve sıklığı, elde edilecek beyazlatmanın derecesini etkiler. Burada önemli olan bembeyaz dişler elde etmek değil, kişinin cilt, saç, göz rengine uygun beyazlatma elde etmektir. Aşırı beyazlamış dişler bazı kişilerde yapay bir görüntüye de neden olabilmektedir. Bunun için istenilen tona ulaşana kadar adım adım beyazlatma işlemi uygulanmalıdır.

 

Dişteki renkleşmeler şu şekilde gruplara ayrılabilir;

Dış kaynaklı renkleşmeler; Lekeler sadece diş minesi yüzeyindedir. Beslenmeye bağlı olarak oluşur. Çay, kahve, kola, koyu renkli meyve suları, kırmızı şarap gibi içecekler ve domates salçası, şeftali gibi yiyecekler dişte yüzeysel renkleşmeye neden olurlar. Bu tür lekelerde beyazlatma işlemi başarılı sonuçlar verir.

İç kaynaklı renkleşmeler; Dişin mine tabakasının altındaki dentinde oluşan renkleşmelerdir. Çocuklukta kullanılan tetrasiklin türevi ilaçlar ve aşırı florid kullanımı ya da annenin gebelik döneminde kullandığı bazı antibiyotikler nedeniyle oluşabilir. Rengin açılması çok yavaş olur ya da hiç olmaz.

Yaşlılık nedeniyle oluşan renkleşmeler; İlerleyen yaşlarda dişteki mine tabakası aşınarak alttaki dentin tabakasının koyu rengini yansıtır. Aynı zamanda yıllar içinde iç ve dış kaynaklı renkleşmeler de görülebilir. Böyle durumlarda beyazlatma işleminden başarılı sonuçlar elde edilebilir.

Kanal tedavisi görmüş dişlerde renkleşme; Kanal tedavisi sırasında dişin kökünde bulunan ve dişi besleyen sinirin kanaldan uzaklaştırılmasıyla diş canlılığını yitirecek ve zamanla parlak, canlı rengini de kaybedecek, sararacaktır. Bu tür renkleşmelerde pulpa odasına yerleştirilen beyazlatma ajanı dişte 3 gün bekletilir. İstenilen sonuç elde edilene kadar işlem tekrarlanır. Bu şekilde özellikle ön bölgede tek başına kalmış koyu renkli dişler beyazlatılır. Genellikle olumlu sonuç alınır.
;Uygulanan bütün beyazlatma yöntemleriyle geçici bir beyazlık elde edilmektedir. Dişlerin yapısı, kişinin beslenme alışkanlıkları ve işlem sonrası önerilere ne kadar dikkat edildiğine bağlı olarak 2-3 sene sonra tekrarlanması gerekir. Dişeti çekilmesi sonucunda açığa çıkan diş kök yüzeylerine, dişeti rahatsızlığı olan hastalara, gebelik ya da emzirme döneminde olan hastalara uygulanmaz.

Hastanın kendi uyguladığı yöntemler; Eczane, market ya da internetten temin edilen çok çeşitli beyazlatma ürünü bulunmaktadır. Hekimin kontrolü altında olmayan bu tür yöntemler dişetlerinde sızıntı ve tahrişe neden olur. Ayrıca yutulduğu taktirde vücuda zarar verebilir. Kişi bu şekilde dozu ayarlayamadığı için de ürünün etkisi azalır. Çoğu beyazlatıcı özelliğe sahip diş macunları da içerdiği sert granüller nedeniyle dişte aşınmaya ve hassasiyete neden olur.

Beyazlatma işlemi sonrasında; hekim uygulamanın etkinliğini gözlemlemek ve dişteki hassasiyeti kontrol etmek için hastayı görmek ister. Bu aşamada hasta da hekimin tavsiyelerine uyarsa başarılı sonuçlar elde edilir. Sonuç alınamayan nadir durumlarda da porselen laminat uygulaması hastanın memnun olabileceği bir tedavi şeklidir.

Beyazlatma jelini ne kadar süre kullanmalıyım?
Beyazlatmanın ne zaman bitirileceği kişisel ve diş hekiminizin kararı ile sonuçlandırılacak bir tercihtir. Sonuçlardan memnun olduğunuz zaman bırakabilirsiniz. Dişler birkaç gün veya 2 hafta içinde beyazlarlar ve sonunda daha fazla beyazlamayacakları bir noktaya gelirler. Bu ulaşacağınız son noktadır ve buradan sonra daha fazla beyazlamayacaktır. Biraz solmaları ve daha sonraları stabil bir renkte durmaları normaldir. 2-4 haftadan daha fazla beyazlatma tavsiye edilmez. Çoğu diş tedavinin ilk haftasında iyice beyazlarlar.

Dişler herkeste aynı mı beyazlar?
Hayır… Sonuçlar farklıdır. Bazı dişler birkaç günde farkedilir derecede beyazlaşsa da bazılarının farkedilmesi aylar alabilir. Dişlerinizde sarılaşma grileşmeden ne kadar fazlaysa o kadar iyi sonuçlar alınacaktır. Antibiyotik kullanımından kaynaklanan lekelerin temizlenmesi daha zordur. Bazı dişlerde hangi ürünü kullanırsanız kullanın az miktarda beyazlatma olacaktır.Sonuçlar garanti edilemez

Hangi diş beyazlatma jeli en etkili veya hızlıdır?
Çoğu beyazlatma ürünündeki aktif madde aynıdır. Bazıları biraz daha hızlı etki göstermelerine rağmen çalışma prensipleri aynıdır.Bazı dişlerin ürün ne olursa olsun diğerlerinden daha zor temizlendiğini lütfen unutmayın. Ne kadar yaşlıysanız ve ne kadar gri dişleriniz varsa beyazlatma o kadar zor olacaktır. Bazı dişlerde hangi ürünü kullanırsanız kullanın az miktarda beyazlatma olacaktır.

Beyazlatma güvenli midir yoksa dişlere zarar verir mi?
Yapılan araştırmalar ve mikroskopik çalışmalar 10% beyazlatma solüsyonu kullanımında hiçbir zarar olmadığını göstermişlerdir. Yapılan bütün çalışmalar 10% solüsyon ile yapılmıştır. Yapısal değişiklik ve kalıcı hasar oluştuğunu gösteren tek bir araştırma bile yoktur. Diğerleri de doktorunuzun doğru sürelerde ve diş yapınıza göre yapacağı uygulamalar ile güvenlidir.

Kuron köprü ve dolgularım etkilenir mi?
Herhangi bir beyazlatma sistemi kuron, dolgu ve bondinglerin rengini ağartamaz. Diş hekiminiz dişlerinizi muayene ederek alınabilecek neticeleri size açıklayacaktır.

Diş beyazlatmanın yan etkileri nelerdir?
Bütün beyazlatma jelleri az çok hassasiyete sebep olur. Bu soğuk sıcak içeceklere ve havaya bile karşı oluşan hassasiyet rahatsızlık verir. Bu normal ve beklenen bir yan etkidir. Bazı markalar beyazlatma sonrası hassasiyeti azalttığı iddia edilen maddeler içerirler. Kullanıcı geri dönüşlerine göre çok etkili gözükmemektedir. Hassasiyet 24-48 saat içinde geçmezse beyazlatıcı kullanımını kesmenizi tavsiye ederiz. Hassasiyet durumunda diş hekiminizin uygulayacağı fluorur ve size önereceği diş macunu veya kremleri bu diş hassasiyetini azaltacaktır. Hassasiyeti azaltmak için içerisinde potasyum nitrat bulunduran diş macunları da işe yarar.

 

Site içerisinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.
Hürriyet Mah. Eski Edirne Asfaltı No:80 D:1 Gaziosmanpaşa Merkez, Gaziosmanpaşa / İstanbul
Telefon: +90 212 535 95 30